ELDHÄRJAD

 

Författare: Tamara McKinley

Antal sidor: 318

Första stycket: ”Långt innan den vite mannen kom till Australien förstod urbefolkningen eldens betydelse, för den renar och rensar bort torr, död växtlighet så att nytt liv kan gro och spira i det buskiga vildmarkslandskapet.”
 

HANDLING:

Året är 1946. Andra världskriget är över och livet kan så smått återgå till det normala. I en australiensisk avkrok driver makarna Morgan ett familjesjukhus. Deras förhoppning är att sonen ska ta över verksamheten, men han har nyss förlorat sin förstfödda och hans äktenskap är i fritt fall.

När en ovarsam kyrkoherde utlöser en brand måste byns invånare plötsligt lära sig att samarbeta, vilket resulterar i en gemenskap som för dem närmare varandra än på länge. Medan lågorna rycker närmare Morgan’s Reach och sjukhuset visar invånarna upp nya, mer eller mindre angenäma, sidor av sig själva.

 

OMDÖME:

”Matildas sista vals” är hands down den bästa bok jag någonsin läst. ”Ekon av längtan” kunde tyvärr inte riktigt mäta sig, men med ”Eldhärjad” blir jag påmind om varför jag tycker om Tamara McKinley. Det är spännande och stundtals så engagerande att jag måste lägga ifrån mig boken en stund för att andas. Det är både rörande och upprörande. Början är riktigt stark och man dras direkt in i historien. Karaktärerna är välkända men ändå intressanta och vi får följa många livsöden som alla sammandrabbar under den stora branden. Skrivspråket är följsamt och författaren har ett av mina absoluta favoritskrivsätt då hon avslutar sina kapitel med en överskådlig kommentar som låter läsaren veta precis vad som ska hända medan karaktären i boken lämnas ovetande.

Det är en väldigt bra bok, men den når inte riktigt upp i Matildas standard. Personrelationerna kan ibland kännas lite klyschiga, eller lite för gulliga och slutet känns på något sätt lite avmattat. Det är inte så att boken inte håller hela vägen, men den enorma dramatik som byggts upp från första sidan tar slut lite för hastigt. Så för att sammanfatta: en väldigt bra bok som hamnar högre än ”Ekon av längtan” men under ”Matildas vals”. Definitivt läsvärd!
 
 
 
0 kommentarer