BEGYNNELSE

 
Författare: Dan Brown
Antal sidor: 521
Första stycket: ”På vägen uppför den svindlande branta kuggstångsbanan i det mödosamt klättrande tåget spanade Edmond Kirsch upp mot den taggiga bergstoppen ovanför sig. Långt där uppe i en klippvägg syntes ett väldigt kloster som såg ut at sväva ovanför avgrunden och på något magiskt sätt tycktes ha smält samman med det lodräta stupet.”

HANDLING:
Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg?

Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att ”förändra vetenskapen för alltid”. Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor.

När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism.


OMDÖME:
Efter att ha läst alla böcker av Dan Brown kan jag med glädje säga att denna författare bara blir bättre och bättre! I ”Begynnelse” får vi inte bara spänning, kryptiska gåtor och hemligheter, utan även en riktigt trovärdig koppling till vår egen nutid, och framtid. Den upptäckt som Kirsch tänker dela med sig av är på ett sätt både oroväckande och hoppfull, och när man äntligen får reda på vad det är kanske den inte riktigt matchar allt det hemlighetsmakeri som kretsat runt den, men det blir ändå en rejäl tankeställare. Kanske är det exakt detta som håller på att hända, just nu?
 
Kapitlen är, som alltid, korta och lättlästa och Brown är verkligen Kungen av Cliffhangers. Man flyger igenom boken med ögonen lite för nära texten och bara måste få reda på hur allting slutar, och slutet är både genomtänkt och överraskande. Twisten och den verkliga boven bakom dramat var någonting som verkligen gav boken ett helt nytt djup. Det här var riktigt spännande, informativt och trovärdigt. ”Begynnelse” är enligt mig Browns hittills bästa bok, och jag hoppas det kommer fler om Professor Langdon i framtiden!
 
 
 
0 kommentarer