DOLDA TILLGÅNGAR

 
Författare: Margot Lee Shetterly
Antal sidor: 326 (382 inkl referenser)
Första meningen: ” ’Mrs Land arbetade som räknare på Langley’, berättade pappa och svängde till höger från parkeringen utanför baptistkyrkan i Hampton i Virginia.”

HANDLING:
Det är tidigt 60-tal. En intensiv rymdkapplöpning pågår mellan USA och Sovjetunionen. I sin jakt på kompetent arbetskraft hittar NASA oanade talanger i en grupp svarta kvinnliga matematiklärare.

De har alla odds emot sig, men lyckas ändå bli en del av NASA:s mänskliga räknare. Kvinnornas avancerade uträkningar ligger bakom en av de största bedrifterna i USA:s historia: att sända en astronaut till månen.

I Dolda tillgångar berättas nu för första gången historien om Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson och Christine Darden.


OMDÖME:
Den här boken berättar en väldigt intressant historia. Det är starka karaktärer som träder fram och beskrivningarna av dåtidens vardagsliv och problem är väldigt engagerande. Det handlar om identitet, att följa sina drömmar, och om hudfärg. Det är en viktig skrivning av en del av historien som tidigare varit inte glömd, utan gömd. Som faktahistoria fungerar boken väldigt bra.
 
Men det är nog också tyvärr där som boken spricker lite för mig. Det blir lite för mycket fakta och i slutändan alldeles för många personer att hålla reda på. Det märks att författaren försöker blanda ren fakta med det målande språket av en fiktiv roman, men romanen blir bara en liten statist i detta skådespel. Den fakta som tas upp är inte bara gällande personerna i historien utan innefattar också extremt utstuderade beskrivningar om industrin, uträkningarna och tekniken. I slutändan blir allting lite rörigt, och stundvis ganska tråkigt. Sedan är det också svårt att uppskatta boken om man tidigare sett filmatiseringen. Har man varken läst boken eller sett filmen rekommenderar jag att se filmen. Boken må vara en viktig skrivning av historien, men filmen ger denna historia liv!
 
 
 
0 kommentarer