POLARNATT

 

Författare: Frida Skybäck

Antal sidor: 389

Första stycket: ”Sommaren var smäktande het och en söt doft av vildkaprifol spreds med vinden. Anastasia sjönk ner i skuggan av ett träd. Hon tyckte om att försvinn, tyckte om när ingen såg henne. Helst satt hon tyst för sig själv och bara betraktade världen. Så länge han lät henne göra det, så länge han lät henne vara, brukade det gå bra. Men nu var de inte längre överens.”

HANDLING:

Elisabeth Stiernfors står i tur att gifta sig och sammanförs med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt val och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som växer sig allt starkare - men som också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?

Samtidigt kämpar storasyster Cecilia för att få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs på den nergångna Apelgården och snart förstår hon att huset bär på en mörk hemlighet. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa det tvingas hon ta ett svårt beslut.


OMDÖME:

Efter att ha läst ”Norrsken” av Frida Skybäck visste jag att jag funnit ännu en favoritförfattare inom genren för historiska romaner (tillsammans med Maria Gustavsdotter). ”Polarnatt” är fortsättningen på systrarna Stiernfors historia och trots att Elisabeth nu står i centrum får vi fortfarande följa Cecilia. Miljöerna är skapade med slående detaljer och nu får vi se ett 1800-tal där inte bara klasskillnader och könsroller styr utan också den växande kvinnorörelsen och nya jämställdhetstankar. Det är gripande, upprörande och det starka kvinnoperspektivet är lika genomsyrande som i första delen av serien. Det är en bra balans mellan spänning och romantik och författaren jonglerar de båda systrarnas liv väldigt bra. För att sammanfatta är allting bara väldigt trovärdigt och spännande!

När sista sidan är läst finns fortfarande några frågetecken men detta spelar minimal roll då jag vet att det finns en tredje och avslutande del i triologin som då kommer behandla den yngsta systern Amelies liv. Och om författaren följer samma mönster kommer jag även få veta resten av Cecilia och Elisabeths motgångar. Det blir i alla fall full pott på denna, vilket är ganska ovanligt då uppföljare väldigt sällan är exakt lika bra. ”Ulrikas bok” hamnade i slutändan lite högre än uppföljaren ”Katarinas bok” som båda var en del av samma serie och skrivna av samma författare. Nu hoppas jag att den tredje delen om systrarna Stiernfors – Midnattssol – också kommer kamma hem 10 poäng!

 

 
0 kommentarer