BARA BÖCKER!

VACLAV & LENA

Bokrecensioner, Drama, Feel good Permalink0

Författare: Haley Tanner

Antal sidor: 262

Första stycket: ” ’Lyssna här, jag övar, du övar. Hm-hm. Hmmm. Jag är Vaclav den Store, med födelsedag den sjätte maj, den berömda dag som ska firas och hyllas av generationer, den dag som i framtidens år ska överskugga julen och chanukka och ramadan och samtliga hedniska festligheter, född i ett fjärran, fjärran, fjärran, fjärran, fjärran, fjärran land långt härifrån, ett land av uråldriga och fantastiska hemligheter, ett land av förtrollande visdom som förmedlats genom århundraden och av förfäder, ett land av illusioner (Ryssland!), född där i Ryssland och nu återuppstånden här, i Amerika, New York, Brooklyn (som är en stadsdel), nära Coney Island, en berömd och magisk plats i de stora möjligheternas land (som naturligtvis är Amerika), där vem som helst kan bli vad som helst, där en uteliggare i dag är en fin affärsman i morgon, och en affärsman i går är en uteliggare i eftermiddag.’ ”

HANDLING:

Vaclav och Lena träffas som sjuåringar i Brooklyn, två ryska immigrantbarn som omgående bestämmer sig för varandra. Vaclav är lillgammal och verbal medan Lena, som lever i misär, söker trygghet i hans kärlek och i hans högljudda, varma hem. Vaclav ser framför sig hur deras gemensamma liv vecklar ut sig som en saga. 

Men Lenas liv är svartare än Vaclav vet, och en dag kommer hon inte till skolan. Hon har försvunnit ur Vaclavs liv, men under de följande sju åren säger han godnatt till Lena varje kväll utan undantag, och undrar om hon gör samma sak någon annanstans.

Kvällen innan Lenas sjuttonårsdag får han svaret.

 

OMDÖME:

Det här var en väldigt annorlunda roman. Jag skulle kalla den för mörk feel good som står på en grund av en bitterljuv kärlekshistoria, inte bara mellan pojke och flicka utan också mellan mor och son. Mellan raderna finns en bitter underton som visar allt positivt som kommer med kärlek, men också allt negativt. Det är en stark skildring av en vänskap som är lika fin som den är sorglig för samtidigt som Vaclav och Lena är bästa vänner är de på ett sätt också totala främlingar. Det är en paradoxal framställning som visar en stor balans mellan hopp och hopplöshet. Det ligger lika mycket skimmer som mörker över handlingen och den är lika hjärtevärmande som hjärtskärande. Karaktärerna är både intressanta och trovärdiga och Rasia är den som verkligen lyser genom sidorna. Hur hon försöker balansera inte bara sitt eget liv utan också sin sons, och till viss del även Lenas. Hur hon försöker att både släppa Vaclav fri och hålla honom kvar, ge honom eget ansvar och skydda honom. Det finns en väldigt fin kontrast mellan barnslig fantasi och hård verklighet. Det mörka slår ofta igenom och jag får en känsla av att författaren har mycket egen mörk erfarenhet att stå på. Jag blir därför inte förvånad när jag läser att Haley Tanner förlorade sin man i cancer i ung ålder. Men det positiva med livet, att ta vara på det man har och hålla dem man tycker om nära, finns hela tiden som små ljusglimtar mellan raderna. Väldigt fint är det.

Det enda som drar ner betyget är att det känns aningen kortfattat. Inte riktigt till den gräns att det blir fragmentariskt men svängningarna är lite för snabba och slutet kom lite för hastigt. Kanske reagerar jag bara på detta just för att jag helst hade velat stanna kvar i Vaclav och Lenas värld lite längre. Denna fina historia tog helt enkelt slut för fort. 

 

 
 
Till top