BARA BÖCKER!

BOKBUSSEN KOMMER VID MIDNATT

Bokrecensioner, Feel good Permalink0

FÖRFATTARE: Sofie Axelzon

ANTAL SIDOR: 378

FÖRSTA STYCKET: ” ’Kom med här nu så att du får en bra bild av mig vid någon av bokhyllorna’, sa Harry Hanson och viftade med handen mot reportern från lokaltidningen, som höll på att ta ut kameraväskan från baksätet på bilen. ’Skriv något om att vi är väldigt ledsna för att behöva stänga filialbiblioteket, men att det tyvärr inte finns något annat alternativ. Vi i kultur- och fritidsnämnden har verkligen gjort allt vi kan för att försöka rädda denna viktiga samhällspelare.’ ”

 

HANDLING:

Den lilla biblioteksfilialen, inhyst i gamla prästgården i byn Sidhäll, hotas av nedläggning om inte de tre anställda lyckas höja utlåningen till helt omöjliga nivåer. Det är nästan som om de lokala makthavarna hittat på allt bara för att kunna få stänga biblioteket för gott och lägga pengarna på annat.

Det krävs uppfinningsrikedom, engagemang utöver det vanliga och uppbackning av hela bygden för att Lisa, Eva och Kåge på biblioteket ska lyckas. Men just när allt ändå ser ut att gå vägen kommer dråpslaget - och byn går in i ett helt nytt tidevarv, där en gammal dansbandsbuss, några motvilliga ungdomar och en hemlig, bokälskande undergroundrörelse får människor att förändras och en sömnig by att vakna upp. För när bokbussen kommer vid midnatt finns det ingen gräns för hur mycket böcker kan betyda i människors liv.

 

OMDÖME:

Det här var väldigt snabbläst och lättsamt, med ett lättläst språk som aldrig fastnar någonstans. Jag tycker om de varma karaktärerna, och det är väldigt trevligt med lästipsen som sömlöst blir invävda i dialogerna. Det syns en tydlig inspiration till läsglädje, men trots att detta alltid är ett trevligt inslag för oss som älskar böcker tycker jag det finns andra böcker som lyckas bättre. Till exempel ”Bokcirkeln vid världens ände”, ”Boktjuven”, ”Den lilla bokhandeln runt hörnet” och ”Bokklubben vid livets slut”. Det är annars allmänt charmigt och mysigt och bokens största styrka ligger i slutändan i det vardagliga och allt som går att känna igen sig i som läsare. Det handlar om äktenskapsproblem, nedläggningar, arbetslöshet, svårigheter att få ekonomin att gå ihop, bråk med släktingar, svårigheter med att bli vuxen och mycket mer. Helt enkelt sådana problem som vi möter varje dag.

Författaren gör verkligen sitt bästa för att hålla spänningen levande, trots att boken i slutändan känns lite väl lång. Jag skulle inte säga att det någonsin blir tråkigt, men det blir heller inte riktigt tillräckligt matnyttigt för att fylla ut historien för min smak. Det blir lite för förutsägbart. Funkar helt okej som lättläst feel-good, men det känns som att jag kommer glömma bort den ganska snart. Och jag vet inte hur intresserad jag är av att läsa fortsättningen. Kanske läste jag bara denna typ av bok vid fel tillfälle. Svårt att avgöra, men allt som allt en helt okej feel-good-roman.

 

Till top