BARA BÖCKER!

ALMA WHITTAKERS BETYDELSEFULLA UPPTÄCKTER

Bokrecensioner, Bästa böckerna, Drama, Historia Permalink0

Författare: Elizabeth Gilbert

Antal sidor: 601

Första stycket: ”Alma Whittaker, årsbarn med sekelskiftet, gled in i vår värld den 5 januari 1800. Snabbt – nästan omgående – började åsikterna hagla omkring henne. När Almas mor fick se spädbarnet för första gången blev hon högst belåten med resultatet. Hittills hade Beatrix Whittaker haft otur i fråga om att frambringa en arvinge. De första tre försöken till avlelse hade försvunnit i sorgsna små bäckar innan hon ens hade börjat känna fosterrörelser. Det senaste försöket – en fulländad son – hade kommit ända till livets rand, men samma morgon som han skulle födas ändrade han sig och var redan bortgången när han anlände. Efter sådana förluster är vilket barn som helst som överlever ett barn man är nöjd med.”

HANDLING:

Från allra första början har Alma Whittaker fascinerats av livet. Hon förundras av sin far, som är botaniker, upptäcktsresande och den rikaste mannen i den Nya världen. Alma växer upp i lyx, hon är nyfiken och erbjuds all utbildning hon önskar. Det dröjer inte länge förrän hon blir en begåvad vetenskapsman, likt en kvinnlig Charles Darwin. Men samtidigt som hennes forskning tar henne djupare in i evolutionens mysterier, drar mannen hon älskar i motsatt riktning – mot det andliga, gudomliga och magiska i livet.

 

OMDÖME:

Det här var sannerligen en intressant bok, annorlunda men på ett väldigt bra sätt. Innehållsmässigt hamnar den någonstans mellan ”Hundraåringen” av Jonas Jonasson, ”Trollkarlens trast” av Martin Davies och ”Katedralen vid havet” av Ildefonso Falcones. Det är det närmsta man kommer en modern äventyrsroman med en kvinnlig hjälte. Det är en livsskildring utan dess like som sveper över hela 1800-talet med naturen och botaniken i fokus och den är lika omfångsrik som den är innehållsrik. En del karaktärer kanske ligger på gränsen att vara lite väl karikatyriska men jag anser fortfarande att de bara är historiskt korrekta och Alma är i alla fall den mest intressanta karaktären som tar mest plats. Hon är så annorlunda och egen, men på alla sätt fortfarande trovärdig och det stora sidomfånget ger en stor möjlighet att verkligen lära känna karaktärerna – framför allt Alma - på djupet, till ett närapå intimt förhållande mellan karaktär och läsare.

Boken är skriven med största möjliga berättarglädje och blir i slutändan en slags hyllning till nyfikenheten, upptäckarglädjen och livet i sig. Det är också en historia med många bottnar som inte bara hör till historien utan också till vår egen nutid: att våga vara en kvinnlig vetenskapsman i en manlig värld, att hålla sina löften, göra sina plikter och om att längta till någonting som känns väldigt nära men ligger väldigt långt borta. Jag har tidigare läst ”Eat, pray, love” av samma författare och tyckte väl inte att det var någonting speciellt, inte dålig men inte heller bra. Det kom därför som en väldigt trevlig överraskning att samma författare lyckats skriva en roman som jag anser vara det närmsta man kan komma ett nutida mästerverk. Ska man läsa någonting av Elizabeth Gilbert tycker jag man kan lämna ”Eat, pray, love” på hyllan och istället dyka ner i ”Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter"!
 
 
 
 
Till top