BARA BÖCKER!

ÄLSKAREN FRÅN HUVUDKONTORET

Bokrecensioner, Bästa böckerna, Deckare, Thriller Permalink0

 

Författare: Camilla Grebe

Antal sidor: 488

Första stycket: ”Jag står i snön framför mammas gravsten när samtalet kommer. Det är en enkel gravsten, knappt knähög, i grovt huggen granit. Vi har resonerat en stund, morsan och jag, om svårigheterna med att vara polis i en stad där ingen längre bryr sig om någon annan än sig själv. Och kanske än viktigare: svårigheten med att vara människa i en sådan stad, i en sådan tid.”

 

HANDLING:

Emma har en älskare. Jesper är allt hon drömt om och lite till. Det finns bara ett problem – han är hennes högste chef: en opraktisk, men oemotståndligt kittlande omständighet. Så försvinner Jesper, lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en kvinna bestialiskt mördad i hans bostad.

 

OMDÖME:

Ung kvinna som blir älskarinna till en äldre man och sedan lurad hade kunnat bli väldigt klyschigt, men tack vare positiva recensioner gav jag den en chans, och det är jag glad för. Det här är otroligt välskrivet, spänningen är på topp och trots långa kapitel är det en riktig bladvändare med bra driv. Det är lika mycket en psykologisk thriller som en deckare, en slags kombination av ”Blodlokan” och ”Det hänger en ängel ensam i skogen”. Det ligger någonting väldigt nytänkande och inspirerande över handlingen som blandat med en intensivt krypande spänning verkligen griper tag. Det finns en stor språklig närvaro och en djup förståelse för människans inre: vad som fungerar och framför allt vad som ibland inte fungerar. Författaren ger kärlek och förälskelse många ansikten och lyfter fram det vackra, men också det farliga. Handlingen ges i jag-form från tre personer: polisen Peter, älskarinnan Emma och beteendevetaren Hanne, där Peter och Hannes perspektiv ges i nutid och Emmas i dåtid två månader innan mordet. Det är växling i både tempus och berättarröst men det görs oklanderligt. Gestaltningen av karaktärerna är riktigt välgjord och varje person får exakt rätt mängd tid i rampljuset med sina tankar och problem.

Action och våldsscener får stå i bakgrunden och ge utrymme till karaktärerna som i kombination med mordgåtan skapar en väldigt trovärdig och mångbottnad historia. Slutet var sannerligen överraskande som fungerade utmärkt trots att det hela är över på bara några sidor. Jag känner också att jag som läsare får alldeles lagom med ledtrådar för att kunna ana utgången och vem som faktiskt är mördaren (för den här romanen hade inte alls haft samma genomslagskraft om den varit förutsägbar). I slutändan är ingenting som det ser ut att vara och konstanta överraskningar får dig att tvivla på det mesta. Kontrollerad förvirring när den är som bäst. Grebe står verkligen ut i deckargenren och jag ser fram emot nästa bok i serien!

 

 
Till top