BARA BÖCKER!

SLÄPP INTE TAGET

Bokrecensioner, Thriller Permalink0

Författare: Harlan Coben

Antal sidor: 361

Första stycket: ”Marianne satt med sin tredje tequila och förundrade sig över sin gränslösa förmåga att förstöra allt som var bra i hennes patetiska liv när mannen bredvid henne ropade: ’Hör du, gullet, kreationism och evolution är fullkomligt förenliga.’ Hans spott landade på Mariannes hals. Hon gjorde en grimas och kastade en hastig blick på mannen. Han hade en stor, buskig mustasch som verkade hämtad direkt ur en porrfilm från sjuttiotalet. Han satt till höger om henne. Den alltför blekta blondin med sprött, halmfärgat hår som han försökte imponera på med sitt stimulerande raljerande satt till vänster om henne. Om det dåliga raggningsförsöket var en dubbelmacka så var Marianne det olyckliga pålägget.”

 

HANDLING:

Tia och Mike Baye hade aldrig kunnat tänka sig att spionera på sina barn. Men på sista tiden har deras sextonårige son Adam varit ovanligt frånvarande och med tanke på att hans bäste vän Spencer nyligen begått självmord kan de inte låta bli att oroa sig. Och bara några dagar efter att de låtit installera ett spioneringsprogram på sonens dator skakas de av ett olycksbådande meddelande från en okänd avsändare.

I en annan grannvilla gör Spencers mamma en överraskande upptäckt om den natt hennes son dog. Men innan hon hinner ta reda på mer försvinner plötsligt Adam spårlöst. En förlamande skräck lägger sig över grannskapet.

När de tre familjernas liv kolliderar med varandra börjar gömda hemligheter i det förflutna sakta stiga upp mot ytan. Och när en oidentifierad kvinna hittas död i området hotar dessa hemligheter att vända upp och ner på livet i det stillsamma lilla samhället. Hur långt är föräldrarna beredda att gå för att skydda sina barn?

 

OMDÖME:

Det här var en riktigt spännande thriller. Handlingen ges genom två parallella historier som knyts ihop under de sista 50 sidorna. Ingenting är som det verkar, ledtrådar ges i alldeles lagom små mängder och när upplösningen väl kommer drar jag lite extra efter andan. Boken tar även upp ett väldigt hett och nutida tema: kan man verkligen lita på sina barn? Och har barnen verkligen rätt att bli arga för att föräldrarna invaderar deras privatliv, när det är barnen som gett föräldrarna en orsak att vara oroliga? Det blir en svår balansgång mellan tillit och respekt. Mellan att uppfostra sitt barn och samtidigt ge fria tyglar. Skydda sitt barn men samtidigt låta barnet göra egna misstag. En väldigt trovärdig framställning som visar svårigheterna med att vara förälder i en tid där det finns många faror som man kanske inte först tänkt på. Mycket tankar kring ”mitt barn skulle aldrig göra så!” och den överväldigande instinkten att skydda sitt barn när verkligheten börjar klarna. I slutändan är detta ett väldigt tydligt tema mellan raderna och ett övergripande budskap för boken: Hur långt är vi beredda att gå för att skydda de vi älskar? Kan vi tänka oss att göra andra ledsna? Bryta lagen? Skada en annan människa? Döda en annan människa?!

Men jag köper inte riktigt allting. Vissa saker går lite för lätt och andra saker går lite för svårt. Karaktärerna är lite väl schablonmässiga och hade behövt lite mer grundligt arbete. Jag får bara se ytan av de flesta och de mest intressanta personligheternas bakgrund lämnas åt sidan för att istället lämna plats åt onödiga arbetssamtal, logistikproblem och annat strul. Man kan säga att det känns som om prioriteringen har blivit lite skev. Men överlag en riktigt bra bok inom genren för lättläst thriller. 
 
 
 
Till top