BARA BÖCKER!

ETT OANSTÄNDIGT FÖRSLAG

Bokrecensioner, Drama Permalink0

 

Författare: Jack Engelhard

Antal sidor: 241

Första stycket: ”Mannen spelade blackjack för hundra dollar per giv. En kvinna satt bredvid honom. De båda var ensamma vid bordet, som var avspärrat med rep eftersom det var avsett för mannens privata bruk. En massa människor hade samlats vid repen för att titta på, och säkerhetsvakterna sa åt dem att cirkulera. ’Han förlorar’, påpekade en av åskådarna. ’Han har förlorat tio givar i rad nu.’ En miljon dollar.”

 

HANDLING:

En man. En hustru, En miljardär. Ett förslag.

När de träffas är det kärlek vid första ögonkastet. Passionen får dem att lämna allt för att leva med varandra. Det enda som kastar en skugga över deras kärlek är bristen på pengar. Så lär de känna en karismatisk, viljestark miljardär. Han ger dem ett chockerande erbjudande: en miljon dollar för en natt med den vackra hustrun.

Det är ett oanständigt förslag. Ett förbund med djävulen. Ett prov för deras kärlek. Hur ska de göra? Vad skulle du göra?

 

OMDÖME:

Jag har tidigare sett filmen som jag tyckte var väldigt bra, men kan nu erkänna att boken var minst lika bra. Det är ett väldigt intressant, psykologiskt porträtt som handlar om pengars makt över människor och människors makt över pengar. Viljan att chansa, och konsekvenserna som blir efteråt. Det är en inblick i det mänskliga beteendet där en kärlekshistoria blandas med osäkerhet och moraliska dilemman. Om de antar erbjudandet kommer valet att förfölja dem för all framtid, men om de inte antar erbjudandet kommer valet fortfarande att förfölja dem för all framtid. Det blir ett val som är lika självklart som det är omöjligt. Ett val där allting blir fel oavsett utgång och hela framställningen är otroligt trovärdig, djupgående och insiktsfull.

Förhållandet mellan Joan och Josh är lite dysfunktionellt men fortfarande trovärdigt. De är otroligt olika men passar ändå bra ihop och delar den gemensamma uppfattningen att deras kärlek är oförstörbar, någonting som bokens övergripande tema sätter på allvarligt prov. Allting kan köpas för pengar, bara priset är rätt och i slutändan handlar det inte bara om rätt och fel, utan om vad varje människa tycker är viktigt. Vad betyder kärlek? Var betyder sex? Och vad betyder det egentligen att vara tillsammans? På relativt få sidor skapas en intensiv handling som verkligen griper tag och lämnar mig i stor tankeverksamhet efter sista sidan. Ibland tappar det bort sig lite i tankegångarna och filosofiska funderingar flyter iväg lite väl långt bort från handlingen. Som tur är hittar det tillbaka, men det räcker för att dra bort en poäng från betyget.

 
 
Till top