BARA BÖCKER!

I KLOKA KVINNORS SÄLLSKAP

Bokrecensioner, Drama, Feel good, Komedi Permalink0

Författare: Célestine Vaite

Antal sidor: 299

Första stycket: ”Om en kvinna inte hämtar sin mans avlöning får hon noll franc, för när veckan är slut går mannen till baren med sina arbetskamrater för att fira, och hur det går då vet ni ju. Ett glas åt les copains! Sedan kommer han hem med tomma fickor men mycket glad. Han berättar historier som vinglar hit och dit för att få henne att skratta, men hon har ingen som helst lust att skratta. Hon är arg och vill bara att hennes man ska hålla tyst.”

 

HANDLING:

Materena arbetar som städerska när hon föder sin dotter. Hon är stolt över att vara städerska men drömmer om en annan framtid åt sin dotter Leilani. Dottern är en utmaning från allra första stund. Ju äldre Leilani blir desto mer ifrågasätter mor och dotter varandra. Materena är övertygad om att hennes dotter kommer att växa upp till att bli en smart kvinna som inte kommer att finna sig i några dumheter. Men när Leilani träffar sin första kärlek måste Materena försöka förstå att hennes dotter behöver finna sin egen väg.

 

OMDÖME:

Det här var en väldigt lättsmält och söt roman som på ett sätt är spännande i sin vardaglighet. Det är en hyllning till kvinnan, kärlek, traditioner och identitet. Att lyssna på sig själv men samtidigt lyssna på sina äldre, hitta sin egen väg samtidigt som man stannar nära släkten, om att släppa taget samtidigt som man försöker hålla kvar. Jag möts av en djupdykning i tahitisk kultur – som tidigare varit relativt outforskad för min del - där kvinnor är klokast och mödrar alltid vet bäst. Materena står som huvudkaraktär och jag tycker verkligen om denna kvinna som är lika stark som hon är osäker, lika vis som hon är skrockfull och lika omtänksam som hon är sträng. Jag tycker också om kemin mellan Materena och hennes dotter Leilani, det är underbart, trevligt, bråkigt, omständligt, svårt, ibland medgörligt, stundvis hopplöst, fantastiskt och allt däremellan. Språket är väldigt flödande och med en rejäl dos humor som får mig att le ofta och stundvis skratta högt och trots många nya ord och slang på annat språk utan någon förklaring tycker jag inte att det på något sätt stör läsningen. Allt som allt är det varmt, öppensinnat, inbjudande och underhållande.

Det jag inte tycker om är att slutet kommer lite väl fort och allting knyts ihop på bara två korta kapitel. Man kan säga att någonting som började som en inblick i denna kvinnas vardag blir till någonting mycket större lite för fort, trots att slutet i sig är väldigt fint. Men trots detta ligger betyget högt tack vare det varma och roliga. Det var en väldigt trevlig inblick i en annars för mig okänd kultur där kvinnor står överst i näringskedjan. Det är ju om något alltid trevligt att få läsa om. 
 
 
Till top