BARA BÖCKER!

STJÄRNAN FRÅN NORD

Bokrecensioner, Drama, Thriller Permalink0
 

Författare: D. B. John

Antal sidor: 450

Första stycket: ”Havet låg lugnt dagen då Soo-min försvann. Hon tittade på medan pojken gjorde upp eld på drivved. Tidvattnet kom mullrande, samtidigt som molnen tornade upp sig, askgrå med inslag av rosa. Inte en enda båt på hela dagen hade hon sett och stranden låg öde. De hade hela världen för sig själva.”

 

HANDLING:

Stjärnan från Nord inleds 1998 när en koreansk-amerikansk tonåring kidnappas från en sydkoreansk strand av nordkoreanska agenter. Tolv år senare söker hennes tvillingsyster, Jenna, fortfarande efter henne. När hon får tecken på att systern fortfarande kan vara vid liv, i Nordkorea, gör Jenna allt som står i hennes makt för att rädda systern. Inklusive ett livsfarligt uppdrag för CIA.

Historien om Jenna är mästerligt sammanflätad med två andra trådar: I den ena hittar en nordkoreansk bondekvinna en förbjuden hjälpsändning som landat i en luftballong. Hon använder värdesakerna för att starta en farligt lukrativ svartmarknad. I den andra upptäcker en nordkoreansk tjänsteman på hög nivå, till sin fasa, att han kanske härstammar från förrädare. En hemlighet som innebär en säker död sin död om den avslöjas. Allt eftersom romanen fortskrider korsas berättelserna tills händelserna når sin klimax.

 

OMDÖME:

Det är svårt att sätta sin in i hur människor lever i detta land med ett styre som innebär att man knappt vågar tänka fel tankar med rädsla för sitt och sin familjs liv. Ett styre där allt övervakas och ingenting lämnas åt slumpen. Överträdelser straffas bortom rimliga proportioner och vanligt folk får kämpa för sin överlevnad medan landets ledare förespråkar samlikhet och rättvisa till alla. Handlingen är otroligt genomtänkt och välskriven och tar upp ett ämne som är lika intressant som det är skrämmande. Det hela blir en slags påtvingad omvärdering av perspektiv där tillvaron låter som en absurd variant av boken ”1984” och koncentrationsläger fortfarande är aktuella. Det är nästintill en absurd satyr tills man påminner sig själv att detta faktiskt är verkligheten, just nu.

Detta är förvisso en fiktiv berättelse men trovärdigheten är på topp och handling liksom karaktärer är engagerande och ger en viktig inblick i detta dysfunktionella rike. Läsaren får följa handlingen genom tre perspektiv som ges från tre individer med väldigt olika bakgrund och förutsättningar vars öden till slut sammanflätas på ett minst sagt hjärtskärande vis. Det är överlag många delar som verkligen griper tag i själen och det är aldrig brist på detaljer. Osäkerheten osar ständigt och blandas med hjälplöshet och ilska och en och annan känsla av kärlek och gemenskap på toppen. Överlag finns det en väldigt fin balans som håller intresset uppe till sista sidan.

Jag har lite svårt för Jenna som karaktär. Hon framstår som lite för instängd och tilltryckt och jag vet inte om detta är för att hon bara blivit så eller om det inte är meningen att jag riktigt ska lära känna henne. I slutändan spelar dock detta liten roll eftersom det finns många andra karaktärer som fångar mig mer och bär historien minst lika bra (trots att det egentligen känns som om det är Jenna som ska axla huvudrollen). Något annat som finns att anmärka på är att det ibland blir lite för rörigt. Det är mycket politik och konspirationer att hålla reda på och kanske hade boken mått aningen bättre av att banta ner lite av detta. Samtidigt förstår jag att författaren vill redovisa situationen grundligt. Rörigt eller inte tar det intressanta och spännande definitivt överhanden och skapar en omvälvande historia som jag starkt rekommenderar. 
 
Till top