BARA BÖCKER!

GRÖNA, SKÖNA VÅRVINDAR

Bokrecensioner, Deckare, Feel good Permalink0

FÖRFATTARE: Christoffer Holst

ANTAL SIDOR: 303

FÖRSTA STYCKET: ”Natten spänner mellan vår och sommar. Kan inte bestämma sig. Ena stunden är det varmt, i nästa sekund drar en kall vind fram och ruskar om bland bladverken. Nittonåriga Sixten Axelsson vandrar planlöst omkring med händerna i de strukna kostymbyxorna. Det är ljust ute, och det är det Sixten älskar mest med sommarens antågande. Inte värmen, inte friheten. Ljuset. Att gränserna suddas ut, att mörkret inte längre inkräktar på dygnets vakna timmar. Men trots lättheten han känner i kroppen är det något som tynger honom.”

 

HANDLING:

Det är maj och kriminalreporter Cilla Storm trivs med livet, även om hon är osäker på vad nästa steg för henne och pojkvännen Adam är. Bästisen Zacke är det dock värre med, han har tillfälligt separerat från Jonathan och får låna Cillas kolonistuga på Bullholmen för att vila upp sig.

På samma ö befinner sig mat- och vinprofilen Julia som håller på att färdigställa sin bok. Men en kväll när hon ser över till grannhuset på andra sidan viken blir hon vittne till något hemskt. Något som visar sig ha rötter i ett femtio år gammalt, olöst mord.

 

OMDÖME:

Så har jag kommit fram till den avslutande delen i serien om Cilla Storm, och detta har sannerligen varit en trevlig resa att följa. Mycket fokus har tidigare legat hos Cilla och Rosie men nu börjar fokuset skifta till Zacke och Julia som får stå som bokens huvudkaraktärer. Cilla och Adam står fortfarande med vid sidan om och återigen börjar det ta fart i deras förhållande. Bullholmen står fortfarande som bakgrund och det är en sådan trevlig liten ö att använda som kuliss. Man får lite samma känsla som av ”Morden i Midsomer”, hur många mord kan hända på ett sådant litet ställe egentligen? Men i slutändan spelar det inte så stor roll, detta är fortfarande mysdeckare när det är som allra bäst. Som en liten upprepning är detta den perfekta kombinationen av feel-good och deckare. Båda delarna får skina likvärdigt och historien känns aldrig halvdan. När det är mysigt så går man in i den varmaste av känslor och när det är spännande sitter man på nålar. Humorn funkar och romantiken känns trovärdig. Lättsmält underhållning med spets kan man säga.

Allt som allt skulle jag inte säga att denna del är riktigt lika bra som första delen, men detta är också det enda negativa. Trots att första delen får stå obesegrad som kronan på verket har denna serie överlag hållit hög kvalitet och jag har verkligen njutit av att få följa denna lilla idyll på Bullholmen. Det kommer kännas lite konstigt att lämna Cilla och Adam, men jag lämnar dem med en varm känsla och ro i sinnet. Och självklart kommer jag läsa allt som Christoffer Holst skriver hädanefter.

 

Tidigare delar i serien om Cilla Storm:

Söta, röda sommardrömmar, Blå, blå höstvågor och Kalla, vita vinternätter

 

Till top