BARA BÖCKER!

HONUNGSBIETS HEMLIGA LIV

Bokrecensioner, Bästa böckerna, Drama Permalink0

Författare: Sue Monk Kidd

Antal sidor: 323

Första stycket: ”Om nätterna låg jag i sängen och betraktade skådespelet, hur bina pressade sig igenom sprickorna i sovrumsväggen och cirklade runt i rummet. Det lät som propellrar, ett gällt surrande tätt intill mig. Vingarna glänste som krom i dunklet och väckte en längtan inom mig. Att dessa bin inte ens sökte en blomma utan endast ville känna luft under vingarna fyllde mig med en smärtsam ömhet.”

 

HANDLING:

Lily Owens är fjorton år. Hon sörjer sin mamma som gick bort för tio år sedan i vad som verkade vara en tragisk olyckshändelse. Lilys pappa är en brutal och känslokall tyrann och hon tyr sig till familjens svarta nanny Rosaleen, en stolt och beslutsam kvinna. Det enda Lily har kvar efter sin mamma är ett kort som föreställer den Svarta Madonnan. På baksidan har någon skrivit Tiburon, S.C.

Lily vill ta reda på sanningen om sin mor och efter det att Rosaleen misshandlats och trakasserats av rasister, bestämmer sig Lily för att rymma med Rosaleen. Tiburon är målet och där adopteras de av tre svarta biodlande systrar med de originella namnen May, June och August. Honungen de producerar säljs under varumärket Svarta Madonnan.

Hos kalendersystrarna finner Lily och Rosaleen gemenskap och harmoni och den livsvisdom som August förmedlar hjälper Lily att försona sig med sitt öde och finna en väg tillbaka till sin älskade mamma.

 

OMDÖME:

Det här är ett stycke historia som bara osar amerikanska södern på 60-talet. Det är en väldigt lågmäld och ödmjuk framställning, men ändå intensiv och djup, känslomässig men inte sentimental. Trots en väldigt laddad del av historien läggs inte alltför mycket fokus på rasfrågor och segregering, det finns mest som en konstant i bakgrunden. Istället läser jag boken med glädje och följer en berättelse med ett starkt kvinnligt perspektiv som handlar om gemenskap, hemligheter, mod och vänskap över gränserna. Jag tycker också om Lily som karaktär. Hon är så där underbart lillgammal och den enda karaktär som jag tycker att jag riktigt lär känna på djupet. Ändå uppfattar jag som att jag lär känna de andra tillräckligt och överlag är det riktigt starka karaktärer och speciellt systrarna framställs med en stor mängd värme och ömhet. Det blir lite som en enda stor familjekänsla.

Det är stundtals väldigt gripande händelser som tar sig långt in och lägger sig som en sten i hjärtat, men fortfarande mycket kärlek, värme och visdom mellan raderna som framställs med ett alldeles lagom poetiskt språk som fortfarande har bra flyt. Jag tycker också om kopplingen till bina väldigt mycket, det ger handlingen mer bredd och dessutom en väldigt intressant inblick i binas hemliga liv, som också väldigt passande är bokens titel. Det är mycket som händer under ytan i ett samhälle som vi kanske inte först ser, om vi inte tittar väldigt noga.

Allt som allt en väldigt fin historia som letar sig in i hjärtat på allra bästa möjliga sätt. Det är fruktansvärt och inskränkt i bakgrunden, men värmen och vänskapen finns alltid där som en tyst men stark motsats till våldet och hatet. Det är en berättelse om hemskheter som förekom i den amerikanske södern under tiden, men lika mycket en berättelse om vänskap och öppenhet. En riktig liten pärla i min bokhylla och systrarna May, June och August har lärt mig filosofier om livet som jag kommer bära med mig länge.
 
 
 
Till top