BARA BÖCKER!

BOKEN OM JONAS

Bokrecensioner, Drama, Historia Permalink0

TITEL: Boken om Jonas

FÖRFATTARE: Maria Gustavsdotter

ANTAL SIDOR: 394

FÖRSTA STYCKET: ”Katarina Morlandeus trodde att hon såg i syne. Hon stod helt stilla med alnen i handen och bara stirrade. För där i dörröppningen ut mot gatan, med ljuset i ryggen, stod hennes mor, sådan som Katarina mindes henne. Hon hade samma sätt att hålla huvudet, samma kropp, smal intill mager och så den höga pannan under en gammaldags huva. Så log kvinnan och Katarina såg att det inte var hennes mor utan någon annan, någon som var avvaktande, försiktig. ’Katarina?’ sa den okända. ’Katarina Morlandeus?’ ’Ja?’ ’Ser du inte vem jag är?’ frågade kvinnan då hon steg över tröskeln. ’Känner du inte igen mig? Jag är Ulrika, din egen syster.’ ”

 

HANDLING:

En försommardag 1664 stiger en kvinna med fyra barn in i Katarinas tygbod i Uddevalla. Katarina inser snart att det r hennes syster Ulrika som står framför henne. Systrarna har inte setts på tjugo år, och mycket har hänt på prästgården i Morlanda sedan Ulrika flydde hals över huvud med sin älskare. Båda föräldrarna är döda, likaså den älskade systern Ebba. Vad ingen vet, förutom Katarina, är att Ebbas efterlämnade son Jonas är frukten av en våldtäkt som den ondskefulle prästen Jostein har gjort sig skyldig till. När det går upp för Jostein vem Jonas egentligen är skyr han inga medel för att få vårdnaden om sin hett efterlängtade son.

 

OMDÖME:

Så har jag kommit fram till den sista och avslutande delen i serien om syskonen Morlandeus. Det började som en trilogi, och slutade i en hexalogi, någonting som jag är otroligt tacksam för. Detta är sannerligen en serie som jag aldrig vill ska ta slut. Utan tvekan den bästa historiska serien som jag läst hittills i livet, berättarkonst när den är som allra bäst och jag blir ständigt imponerad hur författaren lyckas svepa mig in i en helt annan värld som är så otroligt olik min egen men fortfarande så otroligt levande. Människorna, miljöerna, dialogerna, språkbruket, allting känns så obeskrivligt äkta. Det är största omsorg för detaljer utan att för den delen sväva ut eller sakta ner. Det är eftertänksamt och gediget, men med en samtidig nerv och ett driv som hela tiden ligger och puttrar mellan raderna.

Så mycket som har hänt i denna serie och så många karaktärer jag lärt känna. Persongalleriet är omfattande, men samtidigt så enkelt att ta till sig. Det känns verkligen som att lämna en liten del av sin familj bakom sig när sista sidan är läst. Om något finns att anmärka på så känns slutet lite väl hastigt hopknutet. Det känns lite forcerat och en serie av denna kvalitet hade förtjänat någonting lite mäktigare. Men det är fortfarande ett väldigt litet klagomål på en annars nästintill perfekt historisk serie.

 

Resterande delar i serien om systrarna Morlandeus:

1. Ulrikas bok 2. Katarinas bok 3. Ebbas bok 4. Ylvas bok 5. Agnetas bok 

 

Till top