BARA BÖCKER!

FYRVAKTARNA

Bokrecensioner, Skräck, Thriller Permalink0

FÖRFATTARE: Emma Stonex

ANTAL SIDOR: 373

FÖRSTA STYCKET: ”När Jory drar undan gardinerna är dagen ljus och grå, och på radion spelas en halvbekant låt. Han lyssnar på nyheterna, om en flicka som försvunnit från en busshållplats norrut, och dricker en mugg brunt te. Stackars mamman är alldeles utom sig – inte så konstigt. Kort hår, kort kjol, stora ögon, så tänker han sig flickan, huttrande i kylan, och en tom hållplats där någon borde ha stått och vinkat, och bussen kör förbi, intet ont anande, och trottoaren glänser i det svarta regnet.”

 

HANDLING:

Cornwall, 1972. På nyårsafton lägger en båt till vid fyren på otillgängliga Maiden Rock, en klippa mitt ute i havet. Men ingen kommer för att möta båten. Inne i det låsta fyrtornet hänger kläderna på sina krokar och bordet står dukat - men de tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna. Fyrens alla klockor har stannat på 8.45.

Tjugo år senare har Helen, Jenny och Michelle fortfarande inte fått några riktiga svar på vad som hände deras män i fyren. Men när en författare dyker upp i byn för att gå till botten med mysteriet får de en chans att berätta sin sida av historien. Hemligheter kommer upp till ytan och sanningar förvandlas till lögner när vi lägger pusslet om fyrvaktarna som försvann och deras sista tid i tornet.

 

OMDÖME:

Detta är en historia baserad på ett sant mysterium från år 1900 och författaren har gjort sin egen tolkning över hur det skulle ha kunnat gå till när dessa tre fyrvaktare försvann spårlöst. Jag skulle vilja kalla detta för en roman med ambitioner att vara en modern gotisk skräckroman, med svärta á la Edgar Allan Poe i kombination med en klassisk pusseldeckare. Det finns kusliga inslag, men spänningen ligger framför allt i det psykologiska. Mycket är suggestivt där det mesta händer i relationerna mellan karaktärerna, framför allt mellan männen i fyren. Psykologiska spel blandas med storslagna miljöskildringar där det karga landskapet speglar den sinnesstämning som krävs för att klara isoleringen mitt ute i ingenstans, med det stormiga havet som enda granne.

Verklighet blandas med illusion och författaren skildrar denna mystiska berättelse med bravur. Men kanske försvinner lite av den vibrerande svärtan när handlingen riskerar att glida iväg alltför mycket till ett relationsdrama? Kanske hade handlingen vunnit på att utspela sig under den ursprungliga tiden för 100 år sedan för att hålla ännu mer liv i det gotiska? Men allt som allt riktigt spännande läsning.

 

Till top