BARA BÖCKER!

FREJA

Bokrecensioner, Bästa böckerna, Historia, Romantik Permalink0

 

Författare: Johanne Hildebrandt

Antal sidor: 378

Första stycket: ”Det var stilla, alltför stilla. Ingen skällande hund, inga barnskratt, inga röster. Freja rös och svepte manteln runt sig. En vind drog över gårdsplanen och rev upp moln av damm. Grinden till den tomma hagen slog ödsligt. På åkern neg grödan. Inga människor, inga djur. Rädslan sipprade in i magen och vred sig runt som en kall orm. Vad i Gudinnans namn hade drabbat dessa människor?”

 

HANDLING:

Kriget närmar sig Vanaheim. Gårdar bränns och plundras av asar som trängt in i landet österifrån. Prästinnan Freja reser till fienden i ett sista försök att mäkla fred. Men mötet med hövdingasonen Tor förändrar allt. För en mer förbjuden kärlek har aldrig funnits.

 

OMDÖME:

Jag har en tidigare förkärlek till historiska romaner och fåtal tidsepoker är så inspirerande och intresseväckande som svensk vikingatid. ”Freja” skapa en värld att dyka ner i och förlora sig själv i där storslagna miljöbeskrivningar och genuina personporträtt ger en väldigt trovärdig historisk bakgrund. Samtidigt som det är ett spännande kärleksdrama blir det också som en slags saga för vuxna, där svenska legender och fornnordiska myter kommer till liv. Det är spännande, intensivt, sorgligt, vackert och lärorikt på en och samma gång och en riktigt definition av bladvändare. Jag sveps in i en fjärran värld vars teman trots allt är lika aktuella i dagens samhälle. Kärlek, makt, svek och kulturkrockar blandas med en ren naturkraft, vidskepelse och lite magi på toppen.

Karaktärerna är starka och det är framför allt kvinnorna som får axla huvudroller. Var och en har sin egen karaktäristiska personlighet och trots att det är Frejas perspektiv som får mest plats står alla andra ut alldeles lagom i periferin. Kärleksdramat mellan Freja och Tor är förvisso en viktig grundsten, men det är snarare en historia om att lyssna på sig själv och våga ge efter för sina intuitioner. Ibland måste man välja mellan vad som anses rätt och vad som känns rätt. Det är en historia som håller hela vägen och som även öppnar upp för en fortsättning, som jag definitivt kommer läsa!

 

 

 
Till top