BARA BÖCKER!

EN FAMILJETRAGEDI

Bokrecensioner, Drama, Thriller Permalink0
 

FÖRFATTARE: Mattias Edvardsson

ANTAL SIDOR: 370

FÖRSTA STYCKET: ”Patrull Larsen och Hemström åker till den aktuella adressen i Lund efter att mannen som bor i huset uteblivit från sin arbetsplats. Den stora tegelvillan ligger något avsides och på uppfarten står en bil av märket Tesla parkerad. Jag går rakt in i trädgården genom en smidesgrind och ringer på klockan vid ytterdörren medan PA Hemström gör en slagning på bilens registreringsnummer. Jag spanar in genom fönsterglaset i dörren. I hallen hänger en kavaj och några jackor. Det står ett par skor på en låg hylla. Jag ringer på klockan flera gånger utan resultat.”

 

HANDLING:

Småbarnspappan Bill lämnas ensam kvar med dottern Sally när hans fru går bort i cancer. Ekonomin är körd i botten och för att gå runt hyr han ut ett rum till den unga kvinnan Karla, som har lämnat sin missbrukande mamma i Boden för att studera juridik i Lund. Karla tar ett extrajobb som städerska och hamnar hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum?

Samtidigt befinner sig Jennica mitt uppe i en trettioårskris när hon får kontakt med Steven Rytter via Tinder. Det slår omedelbart gnistor mellan dem och de har en fantastisk sommar tillsammans. Men det är något med Steven som inte verkar stämma. I slutet av sommaren hittas Steven och Regina mördade i sitt hem och frågorna hopar sig.

 

OMDÖME:

Mattias Edvardsson har verkligen kommit att bli en växande favorit hos mig. Liksom tidigare tar han en till synes trygg vardag, skakar om den i grunden och skapar en slags trasig familjeidyll. Liksom alltid med Edvardssons böcker vet vi också hur slutet ser ut, men tyngden ligger i resan hur allt hamnade där. Bit för bit får vi historien ur olika perspektiv som ständigt ställer allt på ända och ingenting är någonsin säkert, inte ens efter sista sidan. Det är på ett paradoxalt sätt underbart öppet för tolkning. Spänningen är att fundera över vems sanning som verkligen är sanning, och till slut landa i att det i slutändan nog inte finns bara en, utan flera. Varje karaktär har en egen röst, en egen ton och ett eget språk som håller handlingen intressant och en av bokens styrkor ligger just i karaktärerna. De är underbart komplexa, lika dumma som smarta, lika goda som onda, lika eftertänksamma som naiva. Det handlar om vanliga människor som hela tiden pressas mot sin yttersta gräns, en gräns som ständigt flyttas längre och längre fram.

Det handlar om relationer. Farliga, kärleksfulla, hemliga och skadliga. Det handlar också om beroende i alla dess former. Droger, spel och skam, men också det beroende som kan växa fram till andra människor och vad som händer när vi känner oss svikna. Det är lika tänkvärt som tragiskt och författaren gestaltar dilemmat otroligt finkänsligt. Ännu en pärla av Edvardsson, och jag ser redan fram emot vad han skriver härnäst. 

 

Mer av Mattias Edvardsson:

En helt vanlig familj, Goda grannar

 

Till top