BARA BÖCKER!

KONSEKVENTA OMSLAG // FREDRIK BACKMAN

Bokomslag Permalink0
Jag tycker om konsekventa bokomslag. Det vill säga när man egentligen inte behöver se författarens namn för att veta vem som har skrivit en specifik bok - man ser det på omslaget. Det har ofta att göra med liknande layout, färgsättning, typsnitt, känsla och liknande.
 
Fredrik Backmans böcker till exempel. De delar alla samma förkärlek att gestalta människor bakifrån. De har också samma typsnitt, väldigt stor kontrast i färgerna och små ledtrådar till handlingen i form av föremål och bakgrund. Summa summarum: lägger man alla böcker bredvid varandra finns ingen tvekan om att de alla är skrivna av samma författare.
 
Jag tycker också att detta är en typ av omslag som är lätt att fastna för. De utstrålar ett visst mått av mystik och spänning och de kontrastrika färgerna gör att omslaget blir väldigt skarpt och tydligt, någonting som verkligen står ut i en bokhandel. Det blir nästan lite 3D-effekt om man tittar länge nog.
 
Blir det några fler böcker hoppas jag att de följer samma mönster. Det är nämligen någonting man hoppas på när man tycker om konsekventa omslag. 
 
 
Till top