BARA BÖCKER!

DIMMA

Bokrecensioner, Deckare Permalink0
 

FÖRFATTARE: Ragnar Jónasson

ANTAL SIDOR: 254

FÖRSTA STYCKET: ”Hulda Hermansdóttir slog upp ögonen. Den där satans dåsigheten som förföljde henne vägrade släppa taget. Helst hade hon velat sova hela dagen, till och med här, på den hårda och obekväma skrivbordsstolen. Som väl var hade hon eget kontor hos kriminalpolisen och kunde stänga om sig och ömsom stirra ut i tomma intet, ömsom blunda. Pappershögarna bara växte framför henne och hon hade inte på allvar tagit itu med ett enda fall på de två veckor som gått sedan hon kom tillbaka från ledigheten.”

 

HANDLING:

1987. En isolerad bondgård på östra Island. Snöstormen borde ha hållit alla främmande människor borta, men det har den inte gjort. Paret som bor på bondgården borde inte heller ha släppt in den oväntade gästen. Men det gjorde de. En oväntad gäst. En lögnare. En mördare. Alla kommer inte att överleva natten. Och det kommer att bli ett fall som ska hemsöka kommissarie Hulda Hermannsdóttir för alltid.

 

OMDÖME:

Tredje delen i serien om Hulda Hermansdóttir och jag möts av liknande anda och stil som tidigare. Jónasson har verkligen präglats som en författaren som är duktig på att skriva om mörker och allt som kan uppfattas som fasansfullt, men på ett lättillgängligt sätt. Parallellt med mordmysteriet får vi en djupare insikt i Huldas egna privatliv, och båda inblickarna är sannerligen mörka. Samtidigt sitter läsaren med näsan klistrad i boken, slutet är aldrig riktigt som man förväntar sig, men samtidigt alltid så självklart.

Någonting jag kommit att inse är att de olika delarna i serien om Hulda egentligen är ganska anspråkslösa och lågmälda var för sig, språket är enkelt och karaktärerna ofta likaså, men tillsammans skapar de ett starkt intryck som verkligen hänger kvar. Det är böcker som fungerar bäst i grupp, och efter att den första delen i serien verkligen satt ribban skyhögt rider resterande delar med, kanske inte riktigt lika högt, men alltid som en slags inkluderande del till den första. Ett komplicerat samband att försöka förklara men jag kan som helhet verkligen rekommendera serien om Hulda Hermansdóttir.

 

Tidigare delar i serien om Hulda Hermansdóttir:

Mörkret och Ön

 

Till top