BARA BÖCKER!

FALLVIND

Bokrecensioner, Deckare Permalink0

FÖRFATTARE: Maria Adolfsson

ANTAL SIDOR: 398

FÖRSTA STYCKET: ”- Men kom igen nu, klockan är ju för fan bara… Han avbryter sig och ser tyst efter ryggarna som försvinner bort mot entrén. Har ingen aning om hur mycket klockan faktiskt är, orkar inte se efter. Om de är ju jävla tunna att de viker sig redan nu så är det inte mycket han kan göra. Faktum är att den där sista tequilashoten tycks ha fastnat någonstans halvvägs ner och nu verkar vara på väg upp igen.”

 

HANDLING:

Två ungdomar hittas döda med bara ett dygns mellanrum i Doggerlands huvudstad Dunker. Karen Eiken Hornby är föräldraledig och inte alls nöjd med att behöva återgå i tjänst. Särskilt inte för att arbeta ihop med den tillknäppta Astrid Nielsen, som inte vill berätta varför hon sagt upp sig. Snart börjar de dock misstänka en koppling mellan dödsfallen. Frågan är om fler står på tur och varför någon bevakar Karen.

 

OMDÖME:

Som alltid levererar Adolfsson en gedigen deckare med mycket botten. Doggerland bjuder på fortsatta intressanta miljöbeskrivningar, och man får ständigt påminna sig själv om att detta land faktiskt inte finns. Jämfört med tidigare delar i serien börjar denna ganska lågmält, det tar lite tid innan det tar fart men bjuder på mycket annat under tiden.

Överlag är detta det mest intressanta med denna serie, varken mordmysteriet eller upplösningen är någonsin särskilt extraordinära, men fortfarande alltid så tillfredsställande i sin enkelhet. Lite roligt att Covid har nått även det fiktiva Doggerland, där restriktioner och isolering ger det hela en väldigt realistisk touch. Och som alltid är författaren otroligt duktig på att väva in livets alla viktiga frågor i vardagslivet hos alla karaktärer, gamla som nya. Det handlar om svårigheter med arbetslivet, jämställdhet, relationsproblem, mobbing och hämndbegär.

Jag kommer aldrig riktigt ihåg varje bok för sig i serien, men jag kommer alltid ihåg det övergripande, själva känslan av Doggerland och Karen Eiken Hornby. Det är alltid riktigt bra, men aldrig riktigt fantastiskt. Fortfarande en riktigt bra serie, och jag ser fram emot fortsättningen.  

 

Tidigare i serien om Doggerland:

1. Felsteg 2. Stormvarning 3. Mellan djävulen och havet 4. Spring eller dö

 

Till top