BARA BÖCKER!

NATTEN TALLULAH MURRAY FÖRSVANN

Bokrecensioner, Drama Permalink0

FÖRFATTARE: Lisa Jewell

ANTAL SIDOR: 454

FÖRSTA STYCKET: ”Barnet börjar gny. Kim sitter blickstilla och håller andan. Det har tagit henne hela kvällen att få honom att komma till ro. Det är en varm fredag i juni och i vanliga fall skulle hon vara ute med sina vänner vid den här tiden. Klockan elva. Hon skulle stå vid bardisken och beställa den sista rundan. Men inte ikväll. I kväll är hon klädd i mjukisbyxor och T-short, det mörka håret är uppsnurrat i en liten knut på huvudet, kontaktlinserna är utbytta mot glasögon och på soffbordet står ett glas ljummet vin som hon hällde upp tidigare men som hon ännu inte hunnit dricka av.”

 

HANDLING:

2017: Det är en vacker sommarkväll, och tonårsmamman Tallulah Murray beger sig ut på fest med pojkvännen. Det är hennes första utekväll sedan hennes älskade son föddes, och mamma Kim ska vara barnvakt. Klockan 23 skickar hon det sista sms:et till Kim, men efter det hör Kim inget mer. Och Tallulah Murray kommer aldrig hem igen.

2018: Deckarförfattaren Sophie har precis flyttat till ett nytt hus, som ligger i anslutning till den lokala internatskolan, där hennes pojkvän fått jobb som rektor. Sophie börjar nyfiket luska i Tallulahs försvinnande, och under en promenad i skogen får hon syn på en liten skylt som sitter fast på ett staket. Det står "GRÄV HÄR".

 

OMDÖME:

Det här är trivselspänning i ett nötskal, vilket verkar vara den genre som Lisa Jewell har snöat in sig på. Det är spännande, men aldrig otäckt eller blodigt. Relationen mellan Tallulah och Zach känns trovärdig och visar hur en relation kan se ut på ytan, men också vad som händer när ingen ser. Även Tallulah framstår som en stark karaktär och hennes oro över moderskapsrollen och hur hon slits mellan föräldraskap och ungdomlig frigörelse gestaltas med stor känsla och insikt.

Möjligen att det kan bero på översättningen, men språket känns platt och alltför sötsliskigt. Och jag tycker överlag att det är synd att Jewell börjar fokusera alltför mycket på ren spänning. Enligt mig har hon alltid varit skickligare på relationer och drama än spänning och mysterier. Även i denna bok är det just relationerna och karaktärerna som ger pluspoängen. Jag fastnar aldrig riktigt för själva handlingen. Jag läser för att veta hur det går, men känner samtidigt som att jag kommer glömma de här drygt 400 sidorna ganska snart. Jag kommer alltid läsa allt som Jewell skriver, men en liten del av mig kommer alltid att hoppas att det snart kommer ännu ett relationsdrama.

 

Tidigare skrivet av Lisa Jewell:

Fågelburen, Jag fann dig, Familjen Lambs hemlighet, Och sen var hon borta, Varje steg du tar

 

 

Till top