BARA BÖCKER!

DEN GLÖMDA KOKBOKEN

Bokrecensioner, Drama, Feel good Permalink0

FÖRFATTARE: Christoffer Holst

ANTAL SIDOR: 367

FÖRSTA STYCKET: ”Det finns en restaurang som ligger placerad precis där Birger Jarlsgatan möter vattnet vid Nybroplan. I ett hus byggt i början av artonhundratalet. Utifrån ser det inte mycket ut för världen – endast ett fåtal bord har platser vid fönstren ut mot gatan. Men när man kliver in genom entrén, passerar garderoben och lämnar storstadens skrän och larm bakom sig öppnar sig en helt annan värld. Kristallkronor stora nog att ta livet av ett helt sällskap om de skulle råka falla ner från det höga taket. Speglar med svulstiga guldramar och ett målat tak som nästan för tankarna till Sixtinska kapellet.”

 

HANDLING:

Max Nyström är en hyllad restaurangkritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan.

I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

 

OMDÖME:

Christoffer Holst har kommit att bli en författare att lita på. En expert på feel-good med svärta, myspys med djup. Det är karaktärer att känna igen sig i och miljöer att förlora sig själv i. Historier som griper tag, som lugnar och som upprör. En härlig blandning som på sista tiden alltid har innefattat underbara beskrivningar av mat. Dofter, smaker och känslor blandas i en salig kompott och det är så att det riktigt vattnas i munnen. En aktivering av kroppens alla sinnen blandas med vardagens bestyr och ett gediget mysterium. Det bästa av alla världar inom ett omslag och feel-good när det är som allra bäst.

Som alltid skrivet med ett lättsamt språk, med innovativa beskrivningar som får en att både skratta och tänka. Kanske sätter jag serien om Cilla Storm bara snäppet högre än detta, men det är ett litet snäpp. Jag ser fram emot vad Holst skriver härnäst.

 

Tidigare skrivet av Christoffer Holst:

Serien om Cilla Storm: 1. Söta, röda sommardrömmar 2. Blå, blå höstvågor 3. Kalla, vita vinternätter 4. Gröna, sköna vårvindar

Solsken och parmesan

 

Till top